Standardutveckling · SIS/TK 399
Ögonskydd
Ögonskydd används i arbetslivet och på fritiden där skador kan uppstå på grund av strålning, värme, vätskor och fasta partiklar. Konsumenter använder ögonskydd till exempel i form av solglasögon eller som skyddsglasögon vid skidåkning och ”gör-det-själv”-arbeten.
Standardiseringen av ögonskydd för yrkesverksamhet i Europa har sin grund i direktivet för personlig skyddsutrustning 89/686/EEC. Direktivet är överfört till svensk lag bland annat genom arbetsmiljöverkets föreskrift (AFS 1996:7) och lagen om personlig skyddsutrustning för privatbruk. Standarderna, som kompletterar direktivet, medverkar till att underlätta den fria handeln på Europamarknaden genom att eliminera tekniska handelshinder. Standarderna definierar detaljerade hälso- och säkerhetskrav på ögonskydden vilket ska syfta till att det inträffar färre olyckor och skador.
Idag deltar SIS/TK 399 i europeiskt och globalt standardiseringsarbete.
Hur används ögonskydd?
Ögonskydd används i arbetslivet och på fritiden där skador kan uppstå på grund av strålning, värme, vätskor och fasta partiklar. Arbetet omfattar ett brett spektrum av ögonskydd, från olika sorters solglasögon och solskyddsfilter till ansiktsskärmar och visir på skyddshjälmar.
Målet med kommitténs arbete är att:
- aktivt medverka till att utarbeta standarder för ögonskydd som ger en acceptabel nivå av skydd i förhållande till risken,
- aktivt påverka utformningen av standarder så att hög kvalitet, funktion och säkerhet tillgodoses,
- att verka för att standarderna är kända och tillämpas av den svenska marknadens aktörer.
Tidigare kommittéarbete har bland annat resulterat i standarder för skyddsskärmar för laserarbetsplatser och skyddsglasögon för motorcykel- och mopedförare.
Mer information om kommitténs arbete:
Kommentera aktuella remisser Här kan Du kommentera
Alla remisser på standarder publiceras på SIS tjänst Kommentera, som ger dig möjlighet att läsa och kommentera alla förslag till svensk standard från CEN, ISO och SIS. Standardförslagen är tillgängliga kostnadsfritt för granskning och kommentering för alla som registrerar sig på SIS.se.
Kommentera aktuella remisser inom ICS kod
13.340.20 Huvudskydd
Arbetar nu med 7 standarder
EN ISO 12609-1, Ögonskydd mot intensiva ljuskällor som används på människor och djur vid kosmetiska och medicinska tillämpningar - Del 1: Produktspecifikation
EN 14458:2018/A1, Ögonskydd - Högpresterande visir för användning endast tillsammans med skyddshjälm
EN 12254, Skyddsskärmar för laserarbetsplatser - Säkerhetskrav och provning
ISO 12311, Personlig skyddsutrustning - Provningsmetoder för solglasögon och liknande utrustning
EN ISO 12312-1, Ögonskydd - Solglasögon och relaterade produkter - Del 1: Solglasögon för allmänt bruk
ISO 16321-4, Ögon- och ansiktsskydd - Skydd mot biologiska faror
EN ISO 12311, Personlig skyddsutrustning - Provningsmetoder för solglasögon och liknande utrustning
Visa fler
Visa färre
Deltagare 6 företag och organisationer
3M Svenska AB, GAGNEF
Hellberg Safety AB, STENKULLEN
Konsumentverket / KO, KARLSTAD
Landsorganisationen i Sverige LO, STOCKHOLM
RISE AB, Borås
Sordin Vikmanshyttan AB, VIKMANSHYTTAN
Visa fler
Visa färre
Internationellt deltagande
10 internationella kommittéer
ISO/TC 94/SC 6, Eye and face protection
ISO/TC 94/SC 6/JWG 1, Joint ISO/TC 94/SC 6-IEC/TC 76 WG: Requirements for eye and face protection against laser radiation
ISO/TC 94/SC 6/WG 2, Test methods
ISO/TC 94/SC 6/WG 3, Sunglasses and related eyewear
ISO/TC 94/SC 6/WG 4, Occupational eye and face protection
ISO/TC 94/SC 6/WG 5, Sports eye and face protection
CEN/TC 85, Eye protective equipment
CEN/TC 85/WG 1, Sunglasses and sports eye protectors
CEN/TC 85/WG 11, Revision of EN 14458:2004
CEN/TC 85/WG 3, Eye protectors against laser and ILS radiation
Visa fler
Visa färre
Finansiering
Arbetet styrs och finansieras av de organisationer som deltar i kommittén. Projektavgiften beror på arbetsform och omfattning, samt antal deltagare.
Påverka nationellt och internationellt
Genom att medverka i den europeiska standardiseringsorganisationen CEN och i den internationella standardiseringsorganisationen ISO skapar kommittén ett forum för svenskt agerande både i den europeiska och internationella standardiseringen.
Standarderna är "mandaterade" under EU-direktivet för Personlig skyddsutrustning 89/686/EEG. Ansvarig europeisk kommitté är CEN/TC 85, ”Eye protection equipment. Arbete pågår också inom den globala kommittén ISO/TC 94/SC 6, ”Eye and face protection” som den svenska kommittén bevakar och deltar i.
Eftersom standarderna är kopplade till EU-direktivet för Personlig skyddsutrustning underlättar dessa vid både tillverkning, inköp och användande av produkterna. Standardiseringsarbetet säkerställer därmed att produkterna tillverkas efter samstämmiga krav. Detta skapar fri rörlighet och konkurrens av produkter mellan länder, vilket stödjer den svenska exportmarknaden.
Ett värdefullt arbete Vill du vara med i kommittén?
I kommittén samlas expertkunskap genom representanter från tillverkare, myndigheter, inköpare, brukare eller övriga inom branschen. Standardiseringsarbetet ger deltagarna djupare insikt om standardernas krav och hur man resonerar kring dessa, vilket underlättar vid diskussion med olika parter inom branschen. Deltagarna är samtidigt med och påverkar framtidens standarder, vilket också leder till nya insikter och tidig information som kan omsättas i den egna verksamhetsutvecklingen.
Du är välkommen att delta i SIS tekniska kommitté för Ögonskydd. Kanske jobbar du idag som tillverkare av ögonskydd, inköpare, brukare eller med annat inom branschen. Om du är intresserad av att delta, kan du kontakta oss så berättar vi gärna mer om arbetet! Läs mer om kommittéarbete inom SIS.
Ämnesområden
Skyddsutrustning (13.340)
Huvudskydd (13.340.20)