Nyhet · 2018-11-01

Hallå där Gerhard Persson...

Gerhard Persson är utan tvekan standardisering-Sveriges nestor. Han började intressera sig för standarder redan på 1950-talet. Den 1 november fyller han 90 år.

Vad var det som väckte ditt intresse?

På 1950-talet hade jag bland annat hand om mekanisk provning vid Bofors Stållaboratorium. Där var jag med om att ta fram en standard för kontroll av pendelhejare, som är en apparat för slagseghetsprovning inom materialindustrin. Standarden gjorde att det blev säkrare att korrekt mäta temperaturen för omslag mellan segt och sprött beteende hos konstruktionsstål.

Du har deltagit i många resor i ISO-sammanhang. Vilka minns du bäst?

Den första resan gjorde jag 1963 till East Kilbride-universitetet utanför Glasgow. Där diskuterade vi standardisering inom stålområdet. Och 2005 fick jag chansen att komma till Panama. Orsaken till det besöket var utveckling av standarder för kvalitetsledning. Jag minns också att det var en speciell upplevelse att få se slussning av stora containerfartyg på Panamakanalen.

Vad ser du som den största utmaningen för standardiseringsarbetet i framtiden?

Att få unga människor att förstå nyttan med standarder. En standard förenklar verksamheten och gör det mycket lättare att samarbeta över språkgränserna och minskar också risken för att göra onödiga fel.

Till sist, ett varmt grattis på 90-årsdagen!

Tack så mycket!


Bild på Gerhard Persson