Framtidens material och produktdesign förändrar industrin i grunden

3D-printing, nanocellulosa, grafen, digitala tvillingar. Nya material och digital produktdesign banar väg för en smartare, effektivare och mer hållbar industri och samhällsutveckling. I det här numret av Magasinet S möter du experterna och pionjärerna som bidrar till att snabba på processen.

Klimat- och hållbarhetsmål. Omvälvande digitalisering. En fjärde industriell revolution. Vi lever i en tid präglad av nya produktionsmetoder, nya tillverkningsmaterial och en mer cirkulär ekonomi, och svensk industri behöver hänga med för att inte tappa konkurrenskraft.

Läs om några av de hetaste utvecklingsspåren genom att klicka dig in på några av artiklarna direkt nedan eller ta del av hela tidningen.

Ta del av tidningen här.


LEDARE: Gamechangers

Den här våren har vi blivit påminda om samhällets sårbarhet och hur snabbt allt kan förändras. En ny situation kräver nya lösningar, och det driver trots allt utveckling. Parallellt med krisen är Sverige i ett läge där vi testar spännande nya material och digitala processer som kan revolutionera både industrin och samhällsbyggandet.

3D revolutionerar industrin

Additiv tillverkning, eller 3D-printing har potential att förändra produktionsindustrin i grunden. Men bristen på standarder bromsar utvecklingen, säger Magnus Hallberg på Siemens 3D-verkstad i Finspång.