Nyhet · 2023-06-02

Textilhandbokens revidering ska göra vården mer cirkulär

Med rätt krav på kläder till patienter och personal enligt SIS-TR11 – i allt från tillverkning till tvätt – kan vård och omsorg bidra till en mer cirkulär ekonomi och på samma gång både stärka säkerheten och förbättra arbetsmiljön.

För att säkerställa bra passform har de plagg som tagits fram enligt standardmönster provats ute i regionerna och som här under ett möte i SIS kommité för sjukvårdstextilier. Foto: Lena Morgan, SIS

Under våren påbörjades det viktiga arbetet med att revidera Textilhandboken, som specificerar krav på tvätt, hantering och återvinning av textilier inom vård och omsorg. Rätt krav på produkter och material genom hela användningskedjan underlättar inte bara vid upphandling, utan stärker även processens hållbarhet samt skapar en bättre arbetsmiljö, patient- och personalsäkerhet.

Standarder inom området utvecklas av kommittén för sjukvårdstextilier, som utöver Textilhandboken främst arbetar med nationella standarder och tillskärningsmönster för patient- och personalkläder, vårdbäddens produkter och brandegenskaper för madrasser.

Utveckla framtidens lösningar ihop med experter

Idag arbetar många aktörer på egen hand med att komma på hur tvättprocessen och textilförsörjningen ska bli mer hållbar samt hur återbruk och återvinning av bland annat sjukvårdstextilier ska öka. Revideringen av Textilhandboken ger möjlighet att tillsammans med andra experter utveckla bra lösningar och påverka en hel bransch till det bättre.

Arbetar din organisation med tvätt och textilförsörjning av vård- och omsorgskläder, tillverkning av väv och annat lämpligt material eller har ni kunskap om cirkulär ekonomi inom denna bransch? Varmt välkommen att höra av dig till Ulrike Ryll, som är projektledare i kommittén för sjukvårdstextilier och kan berätta mer om hur standardiseringsarbetet är av intresse för dig!

Revideringen av Textilhandboken SIS-TR11 sker i flera steg

Just nu avslutas revideringen av standarderna Skyddsrock för personal, Värmejacka för personal samt Kofta för barn. Under tiden de är ute på remiss har du möjlighet att ge synpunkter och förbättringsförslag via kommentera.se. Kommittén arbetar för tillfället även med att hitta lämpliga materialkompositioner för att ta fram en standard och tillhörande tillskärningsmönster för Operationsmössor i flergångsbruk.

För att säkerställa bra passform har de plagg som tagits fram enligt standardmönster provats ute i regionerna. Även under det senaste kommittémötet på Svenska institutet för standarder.

 


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.

SIS/TK 332 - Sjukvårdstextilier

Kommittén arbetar med att ta fram svenska nationella standarder som specificerar krav för produkter och material för sjukvårdstextilier samt tillhörande tillskärningsmönster.