Standardization · SIS/TK 402
Skyddskläder behövs i många yrken från arbeten i kylrum till brandbekämpning. Andra exempel är skyddskläder för god synbarhet vid vägarbeten, för kemikalieskydd liksom överlevnadsdräkter och dykardräkter för marin miljö och för olika typer av sportutövning. Standarderna som utarbetas inom kommittén vid typprovning och CE-märkning enligt förordningen om personlig skyddsutrustning.
Skyddskläder används i en rad sammanhang där det finns risk att drabbas av skador på grund av kyla, värme, flammor, kemikalier, mekanisk påverkan med mera. Kommittén arbetar både med skyddskläder för yrkesbruk, som varselkläder, kemskydd, knäskydd och liknande, och skydd för fritidsbruk, som sportskydd och flytvästar. Den svenska kommitténs syfte är att bevaka och påverka fortsatt utveckling av både europeiska harmoniserade standarder inom området och internationella standarder.
Eftersom Sverige globalt sett har en ledande position inom skyddsklädersegmentet är det viktigt att vi lämnar vårt bidrag vid utarbetandet av dessa standarder, och att skyddsfunktionerna blir anpassade för svenska förhållanden.
De prioriterade målen med kommittéarbetet för skyddskläder är att:
Alla remisser på standarder publiceras på SIS tjänst Kommentera, som ger dig möjlighet att läsa och kommentera alla förslag till svensk standard från CEN, ISO och SIS. Standardförslagen är tillgängliga kostnadsfritt för granskning och kommentering för alla som registrerar sig på SIS.se.
Kommentera aktuella remisser inom ICS kod
Kommittén skapar ett forum för svenskt agerande i den europeiska standardiseringen, genom att aktivt medverka i den europeiska standardiseringsorganisationen CEN. Standardisering av personlig skyddsutrustning (PSU) pågår i huvudsak inom CEN, och i begränsad omfattning även globalt inom ISO. Standardiseringen av PSU för yrkesverksamhet i Europa har sin grund i fastställandet av ett direktiv för PSU. Eftersom standarderna är kopplade till EU-direktivet, underlättar dessa vid både tillverkning, inköp och användande av produkterna. Standardiseringsarbetet säkerställer därmed att produkterna tillverkas efter samstämmiga krav, som exempelvis föreskrivare kan hänvisa till redan i anbudsskedet. Ett arbete som skapar fri rörlighet och konkurrens av produkter mellan länder, vilket stödjer den svenska exportmarknaden.
Kommittén arbetar exempelvis med europeiska standarder som innehåller fordringar, provningsmetoder, krav på hur produkten ska märkas utöver CE-märkning samt med vad som skall finnas med i tillverkarens bruksanvisning.
I kommittén samlas expertkunskap genom representanter från tillverkare, föreskrivare, köpare, brukare eller övriga inom branschen. Standardiseringsarbetet ger deltagarna djupare insikt om standardernas krav och hur man resonerar kring dessa, vilket underlättar vid diskussion med olika parter inom branschen. Deltagarna är samtidigt med och påverkar framtidens standarder, vilket också leder till nya insikter och tidig information som kan omsättas i den egna verksamhetsutvecklingen.
Du är välkommen att delta i SIS tekniska kommitté för skyddskläder. Kanske att du idag jobbar som tillverkare eller importör av skyddskläder, köpare, brukare eller med annat inom branschen, eller på någon myndighet. Om du är intresserad av att delta, kan du kontakta oss så berättar vi mer om arbetet. Läs mer om kommittéarbete inom SIS här.
Environment, health protection, safety (13) Protective equipment (13.340) General (13.340.01) Protective clothing (13.340.10) Respiratory protective devices (13.340.30) Protective gloves (13.340.40) Lifejackets, buoyancy aids and flotation devices (13.340.70) General (25.160.01) Domestic and commercial equipment, entertainment, sports (97) Sports equipment and facilities (97.220) Outdoor and water sports equipment (97.220.40)
Klicka här för att ta dig till kommitténs digitala arbetsyta och röstningsportal.
Klicka här för att ta dig till anmälan för gratis grundkurs i standardisering
If you have questions or want to know more about the SIS standardization activities? Please contact us.
Victoria Tengstrand
Project manager
victoria.tengstrand@sis.se