Standardization · SIS/TK 274

Slipmateriel

Standarder för slipskivor, slippapper och sten- och betongslipprodukter tas fram för att kunna säkerställa utbytbarhet mellan olika tillverkare och jämn kvalitet på produkterna. Dessutom tas hänsyn till säkerhetsaspekter för dessa produkter. Avsikten är att alla slipskivor som säljs i Sverige skall omfattas av ISO-standarder för mått och toleranser samt att de skall omfattas av EN-standarder vad gäller säkerhetsaspekter. De färdiga standarderna är främst avsedda för tillverkare av slipprodukter men även för arbetsmiljöinspektörer och verkstadsföretag.

Standardiseringen syftar till att öka utbytbarheten mellan verktyg och maskin samt mellan verktygssystem. Variantbegränsning är en annan faktor som bidrar till att hålla kostnader nere. Europastandarderna ska ge en så hög nivå som möjligt på produktsäkerhet för slipprodukter för att minimera skador vid slipning.

SIS/TK 274 behandlar standardiseringen av slipmateriel för flexibla slipskivor, keramiskt bundna slipskivor, metallbundna precisionsslipskivor med diamant och bornitrid som aktiva skäreggar. Dessutom behandlas betongsågar, stensågar och asfaltsågar och stamblad till dessa. SIS/TK 274 är dessutom remissinstans till standardiseringsarbetet för stationära och handhållna slipmaskiner.

Påverka nationellt och internationellt

Kommittén skapar ett forum för svenskt agerande i den internationella standardiseringen, genom att vi aktivt medverkar i den internationella standardiseringsorganisationen ISO. På så sätt kan vi driva utvecklingen av standarden och påverka innehållet så att den främjar de svenska intressena.

Detta vill kommittén åstadkomma genom att bevaka, delta i och påverka det internationella standardiseringsarbetet inom ISO/TC 29/SC 5, Grinding wheels and abrasives. Information om ISO/TC 29/SC 5 hittar du på ISO:s hemsida med följande länk: ISO.

More information about the committèes work:

Now working on 4 standards
ISO 6344-3, Coated abrasives - Grain size analysis - Part 3: Determination of grain size distribution of microgrits P240 to P2500
ISO 6344-2, Coated abrasives - Grain size analysis - Part 2: Determination of grain size distribution of macrogrits P12 to P220
EN 12413, Safety requirements for bonded abrasive products
ISO 21538:2004/Amd 1, Blanks for superabrasive cutting-off wheels - Mounting and fixing bores - Building construction and civil engineering - Amendment 1
Show more Show less
Published 36 standards
Show more Show less
Participants 8 companies and organizations
3M Svenska AB, Gagnef
Atlas Copco Industrial Technique AB, Stockholm
Hermes Slipverktyg AB, Täby
Husqvarna AB Construction Products, Jönköping
PFERD-VSM AB, Lidingö
Saint-Gobain Abrasives AB, Sollentuna
Stiftelsen Branschorganisationernas Kansli, Stockholm
Tyrolit AB, Täby
Show more Show less
International participation 2 international committees
ISO/TC 29/SC 5, Grinding wheels and abrasives
CEN/TC 143/WG 2, Stationary grinding machines and abrasive products - Safety
Financing
Arbetet styrs och finansieras av de organisationer som deltar i kommittén. Projektavgiften beror på arbetsform och omfattning, samt antal deltagare.
Delta i kommittén

Subjects

Manufacturing engineering Cutting tools Files


Contact

If you have questions or want to know more about the SIS standardization activities? Please contact us.

Sven Radhe

Sven Radhe
Project manager
08-55552112
sven.radhe@sis.se

Yamen Kadoura

Yamen Kadoura
Project assistant
+46855552046
yamen.kadoura@sis.se

Related