Login

Standardization · SIS/TK 201

Markbeläggningsprodukter

Markbeläggningsprodukter av betong används till allt från trädgården till den trafikerade gatan. Och då produkterna är en del av vår utomhusmiljö, är bland annat det nordiska klimatet en fråga som den svenska kommittén företräder inom den europeiska standardiseringen.

Kommittén för markbeläggning deltar aktivt för att påverka innehåll och riktlinjer för framtida standarder, både globalt och nationellt. Målet är att få acceptans för svenska synpunkter i den europeiska standardiseringen. Ur svenskt perspektiv är det exempelvis viktigt att markbeläggningsprodukterna är frostbeständiga för att klara det nordiska klimatet. Standardiseringsarbetet gäller markbeläggningsprodukter med fokus på betong, som bland annat används till gatsten, murar, gågator och dekorationer. Kommittéarbetet resulterar bland annat i krav och provningsmetoder för betongmarksten, betongplattor och kantsten av betong.

More information about the committèes work:

Now working on 3 standards
EN 1340, Concrete kerb units - Requirements and test methods
EN 1339, Concrete paving flags - Requirements and test methods
EN 1338, Concrete Block Paving - Requirements and test methods
Participants 5 companies and organizations
Cementa AB, Stockholm
Nordcert AB, Stockholm
RISE Research Institutes of Sweden, Borås
S:t Eriks AB, Staffanstorp
Starka Betongindustrier KB, Kristianstad
Show more Show less
International participation 3 international committees
CEN/TC 178, Paving units and kerbs
CEN/TC 178/WG 1, Precast concrete products
CEN/TC 178/WG 5, Tactile Paving
Financing
Arbetet styrs och finansieras av de organisationer som deltar i kommittén. Projektavgiften beror på arbetsform och omfattning, samt antal deltagare.
Läs mer

Subjects

Civil engineering Road engineering Civil engineering Aids and adaptation for moving General Road construction materials Domestic and commercial equipment, entertainment, sports Sports equipment and facilities Sports equipment and facilities Sports facilities