Intressentmöte: Guide till ökad trafiksäkerhet

Företag och industrier står inför utmaningen att uppfylla FN:s globala hållbarhetsmål för trafiksäkerhet. På SIS tar vi steget mot konkret handling genom att inleda en förstudie för att utveckla riktlinjer baserade på ledningssystemet för vägtrafiksäkerhet - ISO 39001. Målet är att skapa tydliga och konkreta kriterier för köpar- och säljarrelationer inom vägtransporter samt för interna vägtransporter. Av den anledning välkomnar vi dig till ett öppet, digitalt och kostnadsfritt intressentmöte den 19 april. Tillsammans kan vi göra skillnad för en säkrare framtid på vägarna!

Agenda 2030 för hållbar utveckling pekar tydligt ut trafiksäkerhet som ett globalt hållbarhetsmål och vikten av att den privata sektorn bidrar till dessa mål genom att bl.a. integrera hållbarhetsinformation i deras rapporteringscykel. FN:s generalförsamling uppmanar företag och industrier av alla storlekar och sektorer att bidra till att uppnå de trafiksäkerhetsrelaterade globala hållbarhetsmålen genom att tillämpa principer om säkra system för för transporter i deras värdekedjor.

Det finns därför ett ökande behov av konkret vägledning hur man uppfyller dessa krav, särskilt när det gäller detaljerade kriterier för säkra vägtransporttjänster som genereras i ett företags hela värdekedja. För företag och industrier som följer standarden ISO 39001 Ledningssystem för trafiksäkerhet är detta mycket lättare eftersom sådana kriterier bör vara integrerade av deras ledningssystem. Standarden är dock inte allmänt tillämpad ännu varför en marknadsföringsinsats behövs. Av den anledningen startar SIS nu en förstudie till ett nytt arbete som syftar till att sammanställa delar av standarden till riktlinjer med tydliga och konkreta kriterier som kan tillämpas på en köpar- och säljarrelation gällande vägtransporter men också för att säkerställa trafiksäkerheten för interna vägtransporter


Talare:

Elisabeth Munck af Rosenschöld, IKEA Peter Larsson, Trafikverket  Viveka Odlén, SIS

       

Agenda

09:00 Intro

Introduktion och Bakgrund till vägledning om trafiksäkerhet - Peter Larsson, Trafikverket

Vikten av trafiksäkerhet i sitt arbete - Elisabeth Munck af Rosenschöld, IKEA

Diskussion - Moderator Viveka Odlén, Svenska Institutet för standarder, SIS

Standardisering och hur går vi vidare - Viveka Odlén

11:00 mötet avslutas

 

Anmäl dig här:


Datum och tid

Datum: 2024-04-19

Tid: 09:00 - 11:00

Var: Zoommöte ( länk fås vid anmälan)