Nyhet · 2024-04-04

Hållbara leveranskedjor för kritiska mineraler

ISO tar just nu fram ett International Workshop Agreement för att hållbart möta världens ökande efterfrågan på kritiska mineraler. Svenska gruvbolag, myndigheter och akademin välkomnas att vara med, för att ha möjlighet att bevaka sina intressen.

Kritiska mineralresurser är avgörande för tillverkningen av den teknik som krävs för att koldioxidutsläppen ska nå netto noll. Det finns ett behov av globalt samarbete för att stödja en effektiv industriverksamhet och möta världens ökande efterfrågan, samtidigt som hållbarhetsprinciper upprätthålls.

På initiativ av Standards Australia tar nu ISO fram ett International Workshop Agreement – IWA 45 – om hållbara leveranskedjor för kritiska mineraler. I mars hölls en första workshop i Tokyo, dit Kina, Kanada, USA, Storbritannien, Australien, Japan och Tyskland skickade flest deltagare.

– Även Sverige behöver vara med och bevaka det här arbetet, som kommer ligga till grund för framtidens hållbara gruvprocesser och förbättra det globala samarbetet kopplat till leveranskedjor för kritiska mineraler, säger Farnia Wuolo, projektledare på Svenska institutet för standarder, SIS.

I april hölls nästa workshop för Sustainable Critical Minerals Supply Chains i New York. Svenska gruvbolag, myndigheter och akademin har fortfarande möjlighet att ansluta sig. 

– Sverige har möjlighet att påverka så att internationella leveranskedjor för kritiska mineraler utvecklas i en hållbar riktning, säger Farnia Wuolo

Kontakta Farnia Wuolo, projektledare på  SIS, för information om projektet och hur du anmäler dig.


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.